sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Jutustelua

Tännään käytiin opettaan issää ajamaan autolla. Sami ei tykänny siitä ideasta että iskä ajaa, ja että sen pittää olla yksin takapenkillä. Se alko huutaa niin paljon, että Vimalin oli pakko mennä takapenkille sen kanssa, ja loppujen lopuksi äiskä pääty ajamaan Ranskaan ja takasin enneku Sami suostu jäämään takapenkille yksin. Sai se isäki sitten vihhoin viimein puolisen tuntia harjotusta.

Mulla on aina vaan syän ihan kurkussa, ku pittää aijaa Vimalin kanssa. Täällä jokkainen, jolla on ollu ajokortti yli 10 vuotta saa opettaa aijaan autolla. Ja ei sitä täällä vaa'ita mitään jarrupolkimia tjsp, niinku Suomessa. Laitettaan vaan sellanen L-tarra auton perrään, ja sitte vaa liikentteen sekkaan menoksi. Ja täällä se ajokullttuuriki on jotain vähän eriä ku Torniossa. Ihmisillä ei oo mittään ymmärrystä siihen, että toinen opettellee, vaan ne alkaa heti tööttäileen, jos vähänki hiastelee risteyksissä. Ja sitten siellä on vielä ne pyöräilijät ja ratikat liikenteen seassa... Mutta selvittiinpähän tästäki päivästä hengissä.

Sami on luonnoltaan kauhean seurankipeä, ja sille pitäs olla koko ajan porisemassa jotaki. Ja kun alkaa pikkuhiljaa jo ne perus "mitä, mitä, niin, joo, niinkö, aijaa" sanat tympimmään, eikä ne varmastikkaan Samin sanavarastoa kauheasti kehitä, niin me keksimmä uuen tavan jutella Samille: Aina ku mie teen jottain, mie selitän miten ne asiat toimii. Eli siis jos mie vaikka tyhjennään tiskikonetta, nii mie kerron, miten tiskikone toimii, miten sinne tullee lämmintä vettä, miten ne tahrat poistuu, ja että se pesuaine on pääasiassa pintajännitteen vuoksi jne. Tai jos kokkaillaan jottain, niin mie näytän soppakauhaa ja selitä kuperan ja koveran linssin toimintaperiaatteita. Eipähän lopu nuo puhheenaiheet ihan kesken, ja tullee ittekki kerrattua kaikkia vanhoja fysiikan ja kemian oppitunteja. Ja kun oma tieto ei ennää riitä, niin aina voi netistä kattoa "www.howstuffworks.com" että miten ne kaikki jutut nyt sitte toimikkaan. Ettekä muuten usko, kuinka tarkkaavaisena Sami kuuntelee. Liekkö johuu siitä, että äiti kertoo vihdoin jotain asiaa, vai siitä, että Sami on jo lopen kyllästynny niin iän ikkuisiin "Jaa, Mitä, Niinkö.." Sen ekat sanat varmaan on että "äiti, oo nyt jo hiljaa!!"

Laitettaampa tähän nyt lopuksi vielä viedopätkä siittä, ku Sami pissaa meän olohuoneen matolle.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti